Godis på dagis?!

I dessa tider av sockerförbud så känns det nästan rebelliskt att ge lammen godis på regelbunden basis… Men så gör vi 🙂 Liksom sina mammor älskar lammen pellets och de får det dessutom i fri tillgång – tur att mammorna inte vet om det!

Hemgjord krubba, naturligtvis!

Lite delar av det gamla foderbordet samt en avsågad spann blev på en kvart till en krubba som lammen (än så länge) faktiskt inte varken välter eller springer i. De yngsta lammen får inte i sig så mycket men de är framme och smakar vid bara ett par dagars ålder. Det är faktiskt så att våmmen utvecklas bättre om den unga idisslaren får kraftfoder av något slag. Detta känns lite ologiskt för i naturen finns ju ”bara gräs” men genom att ge pellets tidigt så skapar man bättre foderomvandlare.

Lammen är givetvis nyfikna även på ensilaget. I år har vi ju våra nya ätfronter som verkligen haft effekt på problemen men lamm på foderbordet. För att de inte ska frestas att ta sig dit bara för att äta har de även en kombinerad leksak och foderhäck i sitt dagis:

Både sysselsättning och näring!

Genom att den hänger fritt kan de inte klättra på den och fastna med klövarna i nätet. Och så verkar det som att de tycker att det är roligt att stånga på den också!

Ett av lammen som envisats med att ligga på foderbordet verkade väldigt intresserad av saltstenen som låg där. För att minska dragningskraften till att ligga på fel ställe fick saltstenen flytta ut i lammdagiset istället, också den upphängd:

Svårfångad!

De är ju väldigt nyfikna de små ulltussarna. Om vädret stabiliseras lite så hoppas vi att de äldsta snart kan få komma ut på bete. Det verkar som om de är sugna, eller vad tycker ni att det ser ut som?

Hallååååå, ska ni öppna snart eller?

Hallååååå, ska ni öppna snart eller?