Fåråret börjar hos oss på senhösten. Då är det dags för betäckning, baggen släpps ihop med tackorna så de får umgås. Innan betäckningen klipper vi tackorna och ullen lämnas till ett spinneri för att göra härligt ullgarn.
På vintern står tackorna inne och äter och har det gott. I magen har det nu börjat växa små lamm. Ett par månader in på det nya kalenderåret är det dags för klippning igen, detta bland annat för att underlätta vid den kommande lamningen.
Gotlandsfåren är väldigt bestämda när det gäller när det kan bli lamm. Och det har de bestämt att det ska ske under mars-april. Då kommer ett par stycken svarta små sötnosar per tacka. Alla lammen hos denna rasen är nämligen svarta från början. Senare får de sin egna färg som kan sträcka sig från mörkt- till ljust grått.
Ett kort tag efter lamningen släpps de ut på bete och lammen växer sig stora på gräs och örter i våra hagar.
Framåt sensommaren och tidig höst är det dags för den första slakten och vi kan leverera de första lammköttlådorna. Slakten gör vi på så nära håll vi kan, vi tänker alltid lokalt i första hand och har som mål att våra djur ska få åka så kort som möjligt och ha det så bra de kan in i det sista.
Från slakteriet får vi inte bara kött tillbaka, vi får även skinnen som skickas på beredning hos Tranås Skinnberedning. Där gör de härliga fällar av skinnen som man kan ha i fåtöljen, soffan, barnvagnen eller kanske sy något fint av. Hela beredningsprocessen sker i Sverige och uppfyller därmed betydligt strängare miljökrav än många utländska aktörer.
Nu var året slut och alltsammans börjar om på nytt.