Tjuvstart igen, fast nu av en annan sort!

10004 gav oss en försmak av vår genom att lamma redan i februari. Idag blev det istället tjuvstart för sommaren när Jonte i sällskap med de två tackorna utan lamm (00005 som miste sitt och 00032 som troligen aldrig blev betäckt) fick komma ut på grönbete lite före de andra. Förra året var vi ju lite begränsade av att inte ha staketen klara men i år har det ”bara” krävts lite översyn istället för hårt slit med spett och slägga. Stormen Egon var ganska snäll mot oss och knäckte endast två stolpar och de stod dessutom så till att de var lätta att byta ut. Att välja High Tensile-tråd har inte alltid känts som det smartaste för den är rätt svårjobbad men den hade faktiskt inte gått av på ett enda ställe trots att stora träd fallit över staketet!

Vi har ju fortfarande ingen fyrhjuling så det fick bli ”enhjuling” i år också:

Driftssäker och lättkörd

Driftssäker och lättkörd

Gräset är på god väg överallt men ändå inte så långt att det behövdes tas med röjsågen mer än på vissa sträckor – skönt! Det är inte precis en favoritsyssla men helt nödvändigt för att ha bra ström på tråden.

Ett mindre kärt återseende...

Ett mindre kärt återseende…

Viltet hade tydligen vant sig vid att grindarna inte var stängda i vinter för när vi gjorde det så såg det ut såhär efter ett par dagar:

Med stark tråd får handtagen ta smällen

Med stark tråd får handtagen ta smällen

Lättare att byta handtag än tråd dock och nu har alla grindar försetts med snitslar för att hjälpa älgar och andra att uppmärksamma trådarna. Dels för vår och fårens skull såklart, vi vill ju inte att det rymmer, men även för att det måste vara en fruktansvärd chock att springa in i strömförande trådar man inte sett.

Lite mer synligt förhoppningsvis

Lite mer synligt förhoppningsvis

Efter dessa förberedelser kopplade vi in aggregatet och påbörjade sedan ”betessläpp light”. Planen var att flytta dessa tre får till vår granne Olofs mark för vi vill lämna det bästa och närmaste till lammen som snart ska komma ut. Därför var det lite längre att gå än vid betessläppet förra året. Jonte fick gå i koppel och tackorna gick lösa. Vi hade givetvis utrustat oss med en spann pellets också 🙂 Förbluffande nog var de inte så jättefokuserade på den men allihop följde snällt med.

Som vanligt hopplöst att få bra bilder, särskilt när det gäller dessa extratama individer som inte kan komma nära nog för att bli klappade. De verkade i vilket fall nöjda med att vara ute och efter att ha sökt noga efter varenda pellets-atom så gav de de sig ut för att kolla sina nya domäner.

Damerna först!

Damerna först!

Jonte har ju varit i egen box sedan lamningen började så det känns bra att han får lite sociala kontakter igen. Förra året hade vi ju ingen bagge under sommaren men hoppas att han sköter sig så att vi kan få klappa lammen under betesperioden utan att han vill stångas och bråka.

Har du sett vad mycket grönt gräs? Och vi får äta SÅ MYCKET VI VILL!

Har du sett vad mycket grönt gräs? Och vi får äta SÅ MYCKET VI VILL!

Härligt för ulltussarna att vara ute och bra för naturen som inte växer igen – det måste väl vara definitionen av en win-win-situation?