Ulltussarna missnöjda med oss, men vi är väldigt nöjda med dem!

Igår skilde vi lammen från tackorna, inte årets bästa dag i deras kalender. Efter noggranna förberedelser med bland annat byggande av en rymningssäker drivgång gick det väldigt smidigt att ta in alla i stallet.

Man tager vad man haver...

Man tager vad man haver…

Väl på plats sorterades de så att lammen kom för sig. Tackorna flyttades sedan ner till det magra betet där Jonte och hans lilla miniflock på två tackor har gått i sommar. I vanlig ordning glömde de ”allt” så länge det fanns pellets 🙂 Även efter att den var uppäten höll de dock sig förhållandevis tysta och lugna. Åtminstone igår kväll…

Kan man hoppa över här tro?

Kan man hoppa över här tro?

Lammen fick tillbringa natten inomhus, dels för att minska rymningsförsöken och dels för att mönstringen skulle göras idag. I år har vi vägt dem upprepade gånger och har därför bra koll på att de flesta vuxit riktigt bra. Att bedöma deras kroppsform och pälskvalitet är något helt annat så det var med spänd förväntan vi tog emot deras ”betyg” från Birgitta Cederberg som mönstrade.

Kroppsform...

Kroppsform…

... och päls granskas noggrant

… och päls granskas noggrant

Gotlandsfår är en kombinationsras där man eftersträvar både bra slaktkropp och fina skinn. De vuxna tackorna ser inte alltid så snygga ut, särskilt inte de som haft tre lamm att föda upp, och all avelsvärdering görs därför genom att titta på avkommorna. Förutom att växa bra och kunna bli ett fint skinn så är det givetvis viktigt med ett bra temperament. Idag uppförde lammen sig närmast exemplariskt, det är verkligen skönt att ha tama och trygga djur!

Hur gick det då? Riktigt bra faktiskt! Av 18 tacklamm bedömdes hela 13 stycken tillräckligt bra för att sparas till avel liksom två av bagglammen.

En stjärna är född!

En stjärna är född!

Tackan 10059 på bilden fick ”bara” en bä-bis men det kompenserades av med att detta lamm var ett av de tre som fick maximala 5 poäng på både färg, lock och pälshårskvalitet! ”Lilla” 15002 vägde rekordmycket (6,7 kg) när hon föddes och nu har hon ökat rätt så precis 50 kg, tyngst av alla igår. Henne kommer vi att behålla men en del av de andra högt bedömda lammen är till salu.

Hur fina lammen än är så kommer huvuddelen att bli till köttlådor och skinn i höst. Första slakten är om bara ett par veckor – hör av er om ni är intresserade! Friska glada djur som gör en insats för att hålla landskapet, visst känns det som den bästa sortens kött?