Lammen har ”flyttat hemifrån” och tackorna har semester

Man skulle kunna tro att lammen skulle bli extra busiga nu när de inte ständigt övervakas av sina kontrollerande mammor. Men livet på egen klöv är nog lite läskigt för de verkar snarare lugnare än vanligt. Efter lite ropande i båda riktningarna de första dagarna är det nu dock lugnt i båda grupperna.

Vi har nu äntligen när det blev lite stabilare väder fått vår insådda vall pressad. Dessvärre blev fodret lite för grovt eftersom det blev taget så sent men det kompenseras delvis av att pressen är utrustad med knivar så att det hackas i ca 10 cm långa bitar. Både press och traktor är ju lätt överdimensionerade för våra små arealer, därför var vi extra tacksamma för att snälla bönder i närheten ändå gjorde sig besväret att komma hit så att ulltussarna ska få en så bra höstmeny som möjligt.

Rejäla grejor!

Rejäla grejor!

En av balarna gick tyvärr sönder och kunde inte plastas. Vaddå ”tyvärr” tyckte lammen, den blev ju ett lekland! Som vanligt lämnar de det grövsta men de åt huvuddelen av den trasiga balen som vi strödde ut hos dem och kunde även roa sig med att böka i den och leta efter havreaxen som såklart var det godaste av allt 🙂

Många nyanser av grönt

Många nyanser av grönt

Idag när det gått fyra dagar sedan vi skilde tackorna från lammen så var det dax att kolla att ingen fått problem med juvret. Vi har lyckligtvis inte haft något fall av juverinflammation tidigare i år, men vid sinläggningen finns det risk att infektioner blossar upp.

Innan vi stängde in tackorna i fållan fick Jonte gå in i en liten egen avdelning för att inte störa, han vaktar gärna sina tjejer. Han fick väldigt litet utrymme för att inte kunna ta sats och hoppa över och höll sig faktiskt snällt på plats.

Inte så nöjd...

Inte så nöjd…

Tackorna var sedan snabbt på plats och kontrollerades en efter en. Några fick ett litet frågetecken och kommer att kännas igenom igen nästa vecka men det var ingen som hade uppenbara tecken på inflammation – skönt! Juvrena är givetvis fortfarande fyllda med mjölk men inget kändes svullet eller varmt.

Inte så noga med integriteten när man är ett får...

Inte så noga med integriteten när man är ett får!

Vi passade också på att kontrollera alla klövar. De flesta såg bra ut men på några fick lite pedikyr ges.

Ingen nagelförlängning utan endast motsatsen erbjuds på den här salongen!

Ingen nagelförlängning utan endast motsatsen erbjuds på den här salongen!

Bara tre veckor till första leverans av köttlådor nu – glöm inte boka! Vi har korv i frysen också som man kan få med samtidigt. Under hösten kommer vi även att slakta ett litet antal vuxna tackor för att ge plats åt nya förmågor. Fårkött smakar INTE ull, det är supergott och det blir dessutom lite rejälare bitar än på lammen. Välkommen att höra av er med förfrågningar!