Ingen kan göra allt, men alla kan göra något – del 2

Visst är det ledsamt nu i november med grått väder, leriga vägar, mörker och jag vet inte allt… Och så ovanpå allt detta den där ”resistensen” som på sistone fått allt större utrymme i medierna. Är det så farligt egentligen? Ja, tyvärr så är det verkligen minst lika illa som det låter 🙁 Och inte är det några nyheter heller, snarare något som vi länge känt till men i olika grad valt att blunda för – men nu är det hög tid att kasta bort skygglapparna!

Vad kan den enskilde göra då? I det här fallet handlar det inte om att donera pengar till forskning utan om något som är både mycket enklare och mycket svårare – att ändra sitt beteende. Välj svenskt kött, vi har unikt låg förekomst av antibiotikaresistens!

Detta gäller såklart både på smörgåsen, på grillen i sommar och på restaurangen. Fråga efter svenskt kött och välj vegetariskt om det inte finns – det kan ändra sakernas tillstånd fortare än man anar. I skolor och andra delar av offentlig sektor är det väldigt olika hur saken hanteras – men det går att påverka.

debattartikel ATL 141118

Osmittat kött kräver skribenten, är det inte en självklarhet egentligen?

En annan (mer okänd) sida av resistensproblematiken är alla de bakterier vi ”importerar” från utlandet. Man kan givetvis inte kräva att få svenskt kött när man är på semester i Thailand, men genom att öka spritkonsumtionen (på händerna) minskar man risken att få i sig ESBL och andra läskiga bokstavskombinationer.

Det kan ju låta som att det bara handlar om lokalpatriotism, det här med att köpa svenskt kött  och visst är det till viss del sant. Men det handlar också om något större, något som händer nu och som vi måste agera mot nu. Gör det, annars kanske du ångrar dig när du får en simpel urinvägsinfektion som kräver tre veckors inläggning på sjukhus istället för några dagars pillerätande i hemmets lugna vrå…