Vi har skaffat en massa hästar!

Vafalls?! Hästar?! Så som vi benhårt förnekade att vi skulle ha hästar när vi tog över Sjögården eftersom det var en typisk ”hästgård”. Vi tycker ju snarare att det är den optimala FÅRgården. Har vi nu ändrat oss till slut? Nädå, hästarna sitter prydligt samlade under huven på vår nyaste medarbetare 🙂

Gnäggar inte och äter inget gräs

Gnäggar inte och äter inget gräs

Traktorn har redan kunnat vara till stor nytta. Man kan bland annat underlätta förflyttning av grindar väldigt mycket genom att hänga dem på balspjutet.

Fårgrindar på väg mot utearbete

Fårgrindar på väg mot utearbete

Grindarna har använts för att dela in tackorna i grupper under stallsäsongen och för att hålla dem ifrån lammens dagis. Nu tjänstgör de ute när vi samlar in ulltussarna för till exempel vägning och klövklippning. Genom att grindarna alltid står på betet är de väldigt trygga med dem och brukar snällt låta sig fångas in mot lite pellets som belöning.

Något av det viktigaste när man skaffar sig en gård är att få bra grannar. Inte så lätt att kolla upp i förväg men vi lyckades verkligen! Inte nog med att vi får låna en del mark av supergrannen Olof – han har nu både plöjt, harvat och sått ett fält där det ska bli ny vall till fåren! Ringvältningen kunde vi dock göra själva, om än med lånad ringvält.

Hemmahörande på granngården

Hemmahörande på granngården

Vallen består av havre med insådd av en särskild gräs- och klöverblandning för får som är tänkt att ensileras som så kallad helsäd i juni. Då får vi ett bra höstfoder till tackorna när de inte har så stort näringsbehov och kan sedan släppa lammen på återväxten under senare delen av sommaren. Det är annars en utmaning med lammproduktion att gräset är som bäst i början av säsongen när lammen är små. På sensommaren när lammen kan och behöver äta mycket bete så avtar gräsets tillväxt.

Inte så grönskande än så länge...

Inte så grönskande än så länge…

… men vi ser att det har börjat gro. Värmen har inte riktigt infunnit sig men det har åtminstone varit några soliga dagar nu så växtligheten borde snart ta riktig fart hoppas vi!