Vårbruk och ”freande”

Det fina påskvädret har vi utnyttjat till max genom att fortsätta det strävsamma arbetet med att få ”freet” på plats. Här på Falbygden är det så man säger om stängsel 🙂 Redan för flera veckor sedan började vi röja gammal taggtråd och halvt förmultnade stolpar. Taggtråden hanterade vi med motvillig fascination, den är ju vansinnigt jobbig men samtidigt en genialisk konstruktion. Åtminstone där den hör hemma, nämligen på slagfältet.

Krigsmateriel, bortskänkes mot avhämtning

Markerna har såklart delvis vuxit igen eftersom de inte betats på länge. En del av röjningsjobbet kommer vi att lämna åt fåren men de grövsta fick tas med motorsåg.

Varmt och skönt med motorsågskläder idag!

I brist på fyrhjuling får man köra med enhjuling…

Supergrannen Olof som sköter våra marker (och allt annat från snöröjning till trädfällning som vi behöver hjälp med) har sått havre på de fält som är plöjda. Till nästa år ska där istället för att bli frukostgröt eller hästfoder bli mat åt fåren. Därför har vi nu sått in det med vallfrö. Tack vare just Olof så hittade vi en såmaskin av äldre modell i det gamla hönshuset. En fiffig konstruktion med små borstar som pytsar ut de väldigt små (och dyra!) fröna. Ingen GPS eller annan teknik som kan krångla, bara att sätta igång!

 

 

Utan GPS men med snyggt emblem

Såmaskinen tillverkades av Överums bruk

Efter diverse mätande och provsådd så såddes sedan de 1,8 hektaren med handkraft! Eller benkraft snarare. Drygt en mils promenad blev det enligt stegräknaren…

Chokladhunden övervakar naturligtvis processen

En del använder nordsvensk i lantbruket men vi kör med sydsvensk!

Nu är vi trötta men nöjda efter ett rejält dagsverke. Imorgon hoppas vi kunna få upp lite av tråden så  att det faktiskt syns vad vi håller på med. Det ska bli härligt att släppa ulltussarna på grönbete!