Inspektion

Nu har det gått en vecka sedan vi tog ifrån lammen och det var dags att kontrollera tackornas juver. I tur och ordning sattes de (med varierande grad av  samarbetsvilja) på rumpan av husbonden så att husveterinären kunde göra själva undersökningen och vid behov klövklippning.

Lätt att komma åt klövar och juver!

Sitt vackert!

Som tur var kändes alla ”bara” spända och inte svullna eller inflammerade. Ett par frågetecken blev det och dem kommer vi att kolla igen nästa vecka.

Förra året blev vi ju fotrötecertifierade och i det ingår att årligen noggrant titta i klövspalten på alla tackor och livlamm. Alla 92 fårfötter som kontrollerades idag såg som väntat bra ut.

Intakt hud behåring, högsta betyg!

Intakt hud och full behåring, högsta betyg!

Fotröta är en smärtsam sjukdom som är vanlig i bland annat Storbritannien. I Sverige är det inte så ofta man ser framskridna fall. Det kan bli så illa att nästan allt klövhorn är borta och då ligger fåren på knä och betar för att slippa belasta klövarna.

Aj aj! Men man måste ju äta ändå...

Aj aj! Men man måste ju äta ändå… (Bild från Gård och Djurhälsan) 

När man inspekterar klövarna graderas de 0-5 där 0 är helt utan förändringar och 5 en helt ”uppluckrad” klöv som inte kan läka. Den här bilden är på grad 3:

Fotröta i allvarlig form (Bild från SVA)

Fotröta i allvarlig form (Bild från SVA)

Allt man kan göra för att förebygga denna fruktansvärda sjukdom känns som en bra investering!