En av årets höjdpunkter avklarad!

I förrgår var det äntligen dags för mönstring! Dagen innan tog vi hem alla tackor med sina lamm och skilde av dem. Det gick supersmidigt, vi tror att årets lamm faktiskt är lite extra duktiga på att samarbeta!

Det märks verkligen skillnad på utrymmet inomhus nu när lammen är så stora. Dels så blir det förstås trångt och det blev också vansinnigt varmt med alla ulliga små grå inomhus.

Trångt!

Trångt!

Vi delade upp lamm respektive tackor i två grupper. Lammen är ännu inte så ”pelletsfokuserade”, men vissa av tackorna är som besatta. Värst av alla är 00063 som gärna går på bakbenen för att nå upp till spannen.

Hörde jag något som skramlade?

Hörde jag något som skramlade?

När lammen skilts ifrån fick tackorna gå ut igen. Först helt nöjda med att få ta del av det som skramlade i spannen – sedan upptäckte de att lammen saknades… Morgonen efter kom de hoppfullt när vi kallade på dem, kanske trodde de att vi hade lammen med oss tillbaka?

Äntligen egentid, fast inte uppskattat...

Äntligen egentid, fast inte så uppskattat…

Lammen höll sig lugna hemmavid. De blev vägda inomhus för första gången och nästan alla gick självmant in i vågen – guldstjärna i ämnet ”ordning och uppförande” 🙂

Myggfritt!

Myggfritt!

Vi tycker ju såklart att alla lamm är fina – men det är också intressant att få en objektiv bedömning. I tur och ordning bedömdes alla lamm i avseendena kroppsform, färg, lock och pälshårskvalitet. Det är svårt att ligga i topp på allt samtidigt men överlag gick det väldigt bra. Kropparna bedöms efter ett system som kallas EUROP där E är det bästa. O+ är det vanligaste på Gotlandsfår men här fick över hälften R- eller R! Årets lamm är ganska mörka, bara en en enda fick färgen ljusgrå.

Ganska mysigt med två som klappar samtidigt tycker lammen!

Ganska mysigt med två som klappar samtidigt tycker lammen!

Det syns på gräset och därmed på  lammens vikt om det kommer tillräckligt med regn. Att det inte regnat de senaste dagarna syntes dock också ganska tydligt på den som var förste lammhållare:

Det svarta fåret? Eller bara svarta händer?

Det svarta fåret? Eller bara svarta händer?

Vi kommer att spara några tacklamm för egen rekrytering, men resten av de högst bedömda är till salu under hösten. Det högst bedömda bagglammet kommer att visas på riksbedömning den 21 augusti och är också till salu. Välkomna att höra av er för mer information eller om ni vill komma och titta!