Grande finale!

Igår gick årets lamning i mål! Med en liten extra twist, mer om det längre ner 🙂 I torsdags när vi kvällsklappade tackorna vid halv tio konstaterade vi att ”Lillfemman” nog skulle lamma snart…

Sprickfärdig!

Sprickfärdig!

Vi gissade på tre lamm i den väl tilltagna magen och hoppades att det skulle gå smidigt. Risken för felläge och utdragen förlossning är ju trots allt lite större när det är många lamm och vi ville så himla gärna ha en avkomma att spara efter den här tackan. Efter kvällskaffet kollade vi på kameran och fick mindre än en timme efter kvällsklappningen ta de här bilderna:

Det blev tre!

Det blev tre!

Många att hålla reda på!

Många att hålla reda på…

Snabbt marscherat av duktiga mamman, skönt att kunna gå och lägga sig och veta att allt gått bra!

Så blev det fredag och då lammade först ungtackan 15018. Hon är ganska rädd av sig så efter att bara ha kontrollerat juvret fick hon vara helt ifred och det visade sig gå alldeles utmärkt.

Nybörjare men duktig

Nybörjare men säker på sin uppgift

På fredagskvällen var det 14068:s tur. Hon har inte varit så himla rund om magen så vi tänkte att det kanske bara var ett lamm där inne och att hon kunde adoptera en av de nyfödda trillingarna?

Det räckte till med de egna!

Det räckte till med de egna!

Ingen adoption, hon fick två precis som förra året. Av en tillfällighet får hennes bagglamm samma nummer (men ett annat årtal förstås) – 16068.

Men twisten då? Ni som har hängt med vet att det är 22 tackor som har lammat så nu borde det vara klart – eller? Nja, ibland händer det ”omöjliga”… 🙂 Vår minsta ungtacka 15013 blev inte märkt med mer än ett litet streck i höstas så vi var ganska säker på att hon inte var betäckt.   Dessutom har hon varit otroligt lockig och fin i pälsen hela vintern, något som tyder på att hon haft energi ”över” vilket de dräktiga tackorna inte brukar ha, särskilt inte ungtackor. Men för ett par veckor sedan blev hon lite bredare om magen och juvret började växa till, hmmm….

Ett bonuslamm!

Ett bonuslamm!

Husveterinären hade fullt upp hela lördagen med att ta hand om andra djur men kunde hålla lite koll via kameran. På kvällskanten verkade tackan lite på gång och med en aning assistans av husbonden, flankerad av middagsgäster som för första gången fick bevittna en förlossning, kom 2016 års fyrtioandra lamm till världen!

Sammantaget är vi jättenöjda med årets lamning. Nu ska tackorna delas in i grupper efter vilka som behöver mer kraftfoder (inte så många) och vilka som får klara sig med en symbolisk giva. Skönt att sova hela nätterna är det också!