Förberedelser av olika slag

Imorgon ska de äldsta lammen och deras mammor få komma ut! Det kräver förstås lite förberedelser. Lammen har fått kraftfoder i lammkammare i form av ett ”fort” till exempel. Det är ju med högvärdigt protein de unga idisslarna bäst utvecklar sin våm för att bli bra på att ta tillvara grovfoder. Lite ologiskt att det inte är grovfodret som gör det jobbet, men så är det. Varför ett fort? Jo, för annars ser det ut såhär…

Försöker se oskyldig ut, men inte är hon ett lamm inte!

Definitionen av besatt av pellets?! Ett släktdrag, syster var likadan…

Med inhoppningsskydd

15002 med sina gasell-långa ben försökte ändå (liksom ifjol) men gick bet och lammen har fått ha sin pellets ifred. De är alltid lite tveksamma först, det känns nog konstigt i munnen men de lär sig snabbt! (Förra året klurade 15002 ut att det fanns en glugg bredvid grinden och därför har vi hängt ett fyllt hönät där så att hon inte ska ta den vägen och kanske krossa fönstret. Någon som sa att får inte var smarta??) Inne i fortet har lammen både pellets och ensilage, men alla trivs inte vid ”barnbordet”:

Stor nog att vara med de vuxna – där kan man hitta extra pellets på kvällen!

Staketen har fått sig en översyn efter vintern. Vi har haft turen att slippa nerrivna trådar efter viltet men lite fixande blev det ändå så enhjulingen fick plockas fram.

I solsken känns det alltid lite lättare att ge sig ut

Stolpar utbytta för stadig ”början” på staketet

Hemmavid har lammen fått gå i sol- och stängselskola några dagar. Där lär man sig att solsken inte är farligt och att man ska akta sig för strömmen i staketet. Och att vara ifrån mamma, men det är nog värst för mammorna verkar det som. Eller så är de bara avundsjuka på lammen?

Försiktigt nyfikna, tackorna desto mer säkra på att de vill komma uuuuut!

Lammen ägnar stor del av tiden ute åt att bara hoppa upp och ner på ”landgången”, men med tilltagande mod så vågar de sig längre ut från tryggheten.

Håller sig nära i början…

… men efter ett par dagar i ”skolan” ganska långt ”hemifrån”!

Imorgon blir det till att bygga en gång ner till parasitfritt bete, vi hade inga djur alls där förra året. Det känns extra bra eftersom träckproverna visade på extremt låga parasitnivåer. Nu hoppas vi att vädret skärper sig så det blir lite värme också!

 

En reaktion på ”Förberedelser av olika slag

Kommentarer inaktiverade.