Morgonstund har guld i mun, eller kanske silver?

Tidig uppstigning för husveterinären blev det idag trots ledig dag. Klipptid bokad redan klockan 7 på morgonen och innan dess skulle ju både hon och djuren ha mat plus att de små grå skulle samlas in i en fålla.

Klart att börja, fast de verkar inte så sugna

I den lilla gruppen till höger står ungtackorna som går i en egen grupp för att kunna få kraftfoder, något de andra inte behöver. (Verkligen inte, som ni kommer att se längre ner.) Särskilt de äldre tackorna håller sig rutinerat längst bort från dörren för att försöka undkomma klippning, trots att de borde veta att det inte hjälper. Det var dock några som slapp den här gången; förutom baggarna som vi klippt själva så hoppade vi över utslagstackorna.

Silverlockig skönhet bland nakna artfränder

Fårfrisören Gert var nog tacksam över selektionen, just dessa utslagstackor har varit bland de värsta att klippa. 10008 och 00063 (på bilden) för att de är extra stora och 00005 för att hon är så tillitsfull och tam. Det gör att hon inte blir det minsta berörd av att sättas på rumpan utan hela tiden protesterar mot att vara så nära en människa utan att bli klappad.

Det ser så lätt ut när proffs klipper… Man börjar på magen, den ullen brukar vara sämre och kasseras.

Högerhanden sträcker ut huden så att man inte klipper hål bakom frambenet

När bukullen lagts åt sidan fortsätter man längs fårets sida, hals och sedan andra sidan.

Börjar närma sig sluttampen

Vi hullbedömde ju häromdagen och fann att det bara verkade vara ungtackorna som behöver kraftfoder inför lamningen. De flesta behöver nog snarare en stund om dagen på löpband…

Tjockis!!

Efter klippningen är de inte särskilt snygga tyvärr och man känner inte alls lika lätt igen de olika individerna heller. Med några undantag förstås!

Tian, en favorit!

00010 är en av våra ”klappigaste” tackor och henne missar man inte trots att hon nu radikalt bytt frisyr. Hon fick lite kli på ryggen efter klippning men det var visst svårt att komma åt:

För kort hals!

Och vid kli-anordningen var det kö!

Vi har satt upp en borste att klia sig på, den var extra populär idag 🙂 Nu återstår bara det ”vanliga dilemmat” att finna avsättning för ullen. Kanske vill någon ha den i sin trädgård?