Nedräkning mot lamningen

Idag när det är ”bra väder ute att vara inne i” så passar det bra med just inomhusarbete. Med ungefär en månad kvar tills de första lammen väntas gav vi idag första dosen vaccin mot gasbrand. Ungtackorna behöver ytterligare en dos om ett par veckor. Vaccinet skyddar via råmjölken lammen mot den dödliga sjukdomen under betesperioden.

Varmt och skönt inne hos djuren, ute yr snön

Vi har 25 tackor som ska lamma så och med en dos på 2 ml vardera är det perfekt med en förpackning på 50 ml Miloxan som vaccinet heter. Tackorna anade som vanligt oråd när grindarna kom fram men rätt snart hade de alla fått sitt stick och ett blått märke på ryggen:

Klara!

Som ni ser börjar magarna växa på dem, om en månad borde de börja smalna av igen när lammen anländer! För att ytterligare förbereda de små i magen inför sin första krävande och snabbväxande tid fick tackorna idag också selen. De tycker INTE att det är gott, men det finns knep 🙂

Smakar illa, tydligen

Havre och annat kraftfoder räcker inte för att lura dem att äta det vita pulvret, men om man tillsätter lite vatten kan de inte sortera ut det.

Godis och vitaminer i förening

Om våra observationer stämmer är ”Sjuan” först ut – vi får väl se…

Ofta först framme vid klappstationen är hon åtminstone!