Stort ljus i mörker

Igår kväll såg inte mindre än tre tackor ut att vara på gång att lamma. Det finns en viss risk att de förväxlar sina lamm om de lägger sig nära varandra och föder samtidigt så det fick bli en extra koll på kameran vid ettiden. Då verkade allt lugnt, men klockan tre som är ordinarie ”lamm-kolls-tid” var det desto mer aktivitet och det blev till att hoppa i kläderna och traska ut i mörkret. En av dem som lammat var vår favorittacka 00005. Kanske årets mest emotsedda lamm efter att hon tragiskt förlorade sitt enda lamm ifjol. Då var hon, med rätta, väldigt väldigt upprörd över att hennes tidigare så pigga avkomma plötsligt bara låg alldeles livlös i halmen. Desto bättre gick det i år, två väldigt livskraftiga bagglamm blev det!

Lycka!

Intensiv rengöring pågår

Hon var så otroligt noga med att slicka det första lammet att han inte fick en chans att resa sig förrän hans bror kom till världen, då passade han på att ta sig  mot juvret. Nu får vi verkligen hoppas att Femman slipper fler motgångar!

Tät kontakt

Lycka!

När de båda nyförlösta stängts in i varsin box med sina nyfödda fick de ljummet vatten, och som de drack! 4-5 liter ur vardera spann försvann utan att någon av dem lyfte på huvudet. Det är normalt att de äter och dricker betydligt mindre när förlossningen närmar sig och det måste såklart kompenseras. Det är dessutom ett nästan hundraprocentigt tecken på att det inte finns fler lamm i magen när tackan går för att dricka. De dricker oftast mer när vattnet är ljummet så om vi har möjlighet brukar vi ge dem en ny spann i samband med att de lammat klart.

Slurp!

Slurp!

Nog för att det var lite segt när klockan ringde för ordinarie uppstigning bara ett par timmar senare, men då får man tänka på vad man möts av när man kommer ut i stallet 🙂

Mamma-mys!

Mamma-mys!