Medaljens baksida

Härligt med sommar och sol, igår var det första riktigt varma dagen på länge. När vi nu kommer in i rötmånaden med varma nätter och hög luftfuktighet så innebär det tyvärr också optimala livsbetingelser även för oönskade varelser 🙁

Här är det på en plats med en varning för det som brukar kallas för ”starka bilder”!

Igår vid kvällsklappningen såg vi att ett av lammen var lite kladdigt runt svansen av diarré. Helt pigg i övrigt och i förmiddags spankulerade husveterinären dit för att klippa rent men då hade det som klippningen skulle förebygga redan hänt – fluglarvsangrepp! Så otroligt äckligt och säkerligen väldigt smärtsamt för det stackars lammet. Fenomenet uppstår när flugor lägger ägg i varm och fuktig miljö där de snabbt utvecklas till larver. Får larverna vara ifred kan de på bara något dygn äta sig in i muskulaturen. Ull är den optimala platsen för den här typen av larver eftersom det håller värmen även när det är fuktigt.

Första inspektionen – det blev till att traska hem och hämta ”förstärkning” i form av såpa, vatten, flugmedel, smärtstillande och avmaskningsmedel. 

Först klipptes ullen bort runt hela det angripna området…

… sedan blev det till att ”skrapa” bort de krälande larverna med saxen och försiktigt tvätta rent.

Helst skulle man ju vilja tvätta riktigt noga, men det gäller att hålla ullen så torr som möjligt så det blev bara väldigt lokal rengöring efter att larverna dödats med koncentrerat flugmedel och skrapats/plockats bort. De röda ”hålen” som syns på bilden är kratrar där larverna påbörjat sina försök att borra sig genom huden. Hu!

Lilla lammet fick smärtstillande och även en dos avmaskningsmedel för att mota eventuella nya angrepp ”inifrån”. Väldigt stukad och ynklig fick han sedan lunka iväg med naken rumpa:

Tur att man har en mamma att söka tröst hos, det kan även tuffa killar behöva!

Vi vill gärna dela både med- och motgångar med er som följer oss. Det är ju tyvärr så att djuren ibland drabbas av skador och sjukdomar och det måste hanteras på bästa sätt. Hade detta angrepp fått gå oupptäckt ytterligare något dygn hade det enda rätta antagligen varit att avliva lammet men nu hoppas och tror vi att han ska tillfriskna!