I mål!

Igår föddes årets sista lamm! En ungtacka har hållit oss på halster ett bra tag men igår morse var hon inte så intresserad av mat utan vankade mest omkring. Vid lunchtid var väntan slut och nu har vi totalt fyrtiotvå lamm. Det här sista lammet var nog ett av de allra piggaste, en kille på hela 5 kg.

Målmedveten, på väg mot juvret!

Vi brukar mjölka ur och ge lite råmjölk i flaska för att vara säkra på att lammen får i sig någon deciliter men då blev mammatackan orolig, gillade inte alls att en människa kom för nära juvret. Problemet med nybörjarmammor kan också vara att de är lite opedagogiska och snurrar runt när lammet ska dia i sin iver att slicka dem och inte förlora dem ur sikte. Men när 16012 fick vara ifred stod hon alldeles stilla och lät lammet dia utan att röra sig en millimeter, verkligen en förebild i detta avseende. Fast lite nackspärr blir det kanske på kuppen av att stå så böjd?

Lätt att hitta rätt och äta när mamma är så duktig

Nu bor de i egen box, ganska väl tilltagen eftersom det nu är gott om utrymme inne. Imorgon ska de få komma ut till de andra i den stora gruppen och öva på att hitta varandra på större yta. Om det inte blir någon snö (?!) i helgen som det hotats med blir det snart tomt i stallet när alla släppts på bete.

Det har varit lite utmaningar under årets säsong med en del ”natt-tjänstgöring” men ett totalt facit på 1,82 lamm per tacka trots att det var en fjärdedel ungtackor är vi väldigt nöjda med.  Inte ett enda flasklamm heller! Bättre för både oss och lammen 🙂