April april…

Lammet med öronbricka i förra inlägget är förstås bara nyfött på låtsas 🙂 Kanske ingen av er som läste som lät er luras, men tackan gick på det till 100 %. Såhär var det: När husbonden kom hem höll hon på att lamma. Det första lammet låg fel och hann tyvärr dö innan det kunde dras ut. Vi var ganska säkra på att hon hade minst ett till i magen och dessutom hade hon juver som en mjölkko så vi adopterade bort en av trillingarna till henne. 10029 har inte så mycket mjölk ser det ut som och har verkat lite irriterad ibland när alla tre ska dia, särskilt medan hon äter.

Hennes minsta lamm fick således prepareras för att verka nyfött – ner i en spann vatten och sedan ”insmörjning” med fostervatten från ”syskonet” som drogs ut levande och piggt. Tackan verkade precis lika mån om båda två, den som protesterade mest var nog adoptivlammet… Han måste ha undrat vad som pågick, stackaren. Efter rätt högljudda protester i början har han nu accepterat sin nya familj och är konstant rund som en boll kring magen! Han är ungefär lika stor som sin ”bror” men lite mer världsvan med att äta ensilage.

Bredvid sin "nya mamma"

Bredvid sin ”nya mamma”, med obegränsad mjölktillgång

”Tian” och hennes lamm fick flytta ut till de andra igår. Visst ser det prydligt ut när de vilar i exakt samma position?

En av våra favorittackor med sina små

En av våra favorittackor med sina små

Nu har drygt hälften av tackorna lammat. Lilla (ja verkligen lilla) 15013 som vi har varit så säkra på inte var dräktig ser nu faktiskt ut att kunna vara det så det kanske blir ett bonuslamm om några veckor.

Det är ganska tydlig skillnad i storlek på lammen, de växer ju i raketfart. Imorgon ska de få ett större dagis med mer plats för vila. Vissa lamm gillar det extra mycket, medan andra gärna ligger nära sin mamma. Och andra ligger själva, fast ändå ute i gruppen.

Blandad kompott

Blandad kompott

”Tjuvlammen” har fått flytta ut i ”arresten” tillsammans med sin mamma. Bagglammet 16051 började nämligen jaga tackorna när de var på gång att lamma. Nu bor de vägg i vägg med Konny som nyfiket iakttog sina nya grannar.

lllll

Konny har äntligen fått sällskap på ”sin sida” av gången

Om ett par veckor får deras mamma och Konny förhoppningsvis komma ut på bete, det spirar ju redan lite grönt där solen kommer åt. Innan någon släpps ut vill vi dock provta (och eventuellt behandla) för parasiter och det kan man inte göra förrän dagarna blivit lite längre. Just nu är många av parasiterna i en vilofas och kan missas. Hur de nu kan veta att det blir vår där de ligger inne i djurens magar är det ingen som begriper, men så funkar det.