Vikt-iga lamm

I ulltussarnas värld gäller inte ”Beach 20XX” utan snarare att både inför och under sommaren lägga på sig så mycket som möjligt. I helgen var det dags för en avstämning. Ett av rekordlammen som vägde så mycket som 6,7 kg vid födseln satte ett nytt rekord genom att väga hela 39 kg vid 2½ månads ålder. I genomsnitt har hon vuxit 442 gram per dag sedan hon föddes den 26 mars!

Årets supermamma 10106 satte ju rekord i kullvikt med 15,5 kg. Det har gjorts otaliga försök att fånga dem alla på bild men de är hopplösa och står alltid åt olika håll.

Supermamma och supertrillingar

Supermamma och supertrillingar

Till slut fastnade de, men de poserar tyvärr inte så snyggt…  Nu väger de sammanlagt imponerande 77,5 kg, mer än sin mamma. Hon har dock behållit hullet oväntat bra trots både hög mjölkproduktion och dåligt bete.

Inför vägningen fick alla samsas i fållan. Tackorna var mest i vägen så dem släppte vi ut efterhand som de försökte tränga sig fram vid vågen.

Insamlade!

Insamlade!

Några av lammen försökte hålla sig undan men till slut var alla på rätt sida om grindarna och vi kunde sätta igång.

Med stort fokus justeras tyngden på vågen, notera att det nu faktiskt är tillräckligt varmt att jobba i kortärmat!

DSC_0589

”Stå stilla nu då, annars går det inte att se vad du väger” 

Vågen är av den analoga typen så man får snällt anteckna själv. Fördelen med den robusta konstruktionen är dock att vågen kan stå ute hela sommaren så att vi kan väga lammen ganska ofta utan att ta in dem. Det gör bland annat att man vet vilka lamm som är slaktmogna först. Dessutom kan man använda informationen i avelsarbetet för att se vilka tackor som ger lamm med bra tillväxt. Det går ju inte att jämföra lammen med varandra rakt av eftersom de har ganska stor åldersspridning. Även antalet lamm per tacka har stor betydelse, trillinglammen har generellt lägre tillväxt än en- och tvåfödda lamm.