Äntligen sommar, men vi planerar för vinter

Är vi bara väldigt tråkiga? Eller uppskattar vi inte solsken och värme? Jodå, vi är så glada att 2015 års oktober-liknande version av maj äntligen är slut men i Sverige finns det som bekant inget gräs på vintern så det fina vädret har utnyttjats till att bärga vår allra första ensilageskörd. Återigen var det en granne som var den viktigaste kuggen i maskineriet genom att tillbringa långa kvällar på vår mark. (Vi kanske verkar skryta opassande mycket om våra grannar, men det är faktiskt befogat – vi hade aldrig klarat oss utan dem!)

Första momentet, slåtter, avklarat

Första momentet, slåtter, avklarat

Eftersom lammen växer så fort samtidigt som gräsets tillväxt avtar mot slutet av sommaren blir det perfekt att ha tillgång till vallarna för bete nu efter att ensilaget är klart. De provsmakade ju i höstas och verkade nöjda då.

Närbild på vintermenyn

Närbild på vintermenyn

Efter att gräset fått torka ett dygn vändes det innan det var dags för pressning. Den här gången fick det bli rundbalar men de är lite mindre än man vanligen gör dem för att vara lite smidigare att hantera på vår ganska smala stallgång.

Små och nätta, passar oss perfekt!

Små och nätta, passar oss perfekt!

För nästa delmoment gick det åt två traktorer, en för att hämta och flytta balarna plus en som stod för driften av inplastaren.

Från grön till vit på bara någon minut!

Från grön till vit på bara någon minut!

De vita balarna har ju blivit en naturlig del av den svenska sommaren, man ser dem överallt. En del tycker de är väldigt fula men tänk på att när vi inte ser dem så betyder det antagligen oftare att en djurbesättning lagts ner snarare än att man förvarar foder sitt på annat sätt…

Sommaren, den uppskattar vi som sagt också. Såpass mycket att vi försöker göra begreppet ”Lammfika” till ett nytt ord i det svenska språket 🙂 I lördags kom grannar och tidigare boende på Sjögården på besök för att både klappa lamm och få lite fika.

Fåren var tyvärr inte så sällskapliga utan höll sig mest i skuggan. 15022 på bilden har delvis flaskmatats eftersom hennes mamma inte haft så mycket mjölk. Därför är hon lite extra tam och fick komma fram så att alla barnen kunde känna på den lockiga ullen.

Så mjukt!

Så mjukt!