Välkommen Konny!

Eftersom vi vill spara lite ungtackor och betäcka dem i höst kunde vi inte behålla Jonte som avelsbagge, trots att vi var väldigt nöjda med honom. Han har istället fått flytta till Frändefors där han får nya damer att sällskapa med.

På väg mot nya uppdrag!

På väg mot nya uppdrag!

Efter intensiva spaningar kunde vi efter mycket funderingar bestämma oss för vilken ny bagge vi skulle satsa på. Genetiskt så är de yngsta individerna bäst, eftersom avelsarbetet hela tiden går framåt. Vi ville dock ha en äldre bagge med mer data och som vi visste skulle göra sitt jobb.

Valet föll på Nors Komatsu, från den kända avelsbesättningen Nors på Gotland.  Hans första ”uppdrag” blev att noggrant tvätta sina fötter i Zinksulfatlösning. Det gör man för att sjukdomen fotröta inte ska spridas. Han kommer från en friförklarad besättning men detta är en extra säkerhetsåtgärd. Vi har gett honom smeknamnet Konny 🙂

Konstigt jobb det här...

Konstigt jobb det här…

Efter fotbadet blev det torkning i en annan liten fålla. Han tog det hela med ro som tur var, får är ju inte alltid så glada att vara ensamma.

Alltså, var har jag hamnat egentligen...?

Alltså, var har jag hamnat egentligen…?

Sedan fick han komma ut till våra två utslagstackor där det blir karantänsförvar tills dessa går till slakt.

Kanske inte ser så smart ut, men tyder på att han vet vad han gör

Kanske inte ser så smart ut, men tyder på att han vet vad han gör

Genom att ”flema” som det kallas att dra upp överläppen som Konny gör på bilden förstärks doften och det underlättar för baggen att veta vilka tackor som är i brunst. Efter de första hälsningsritualerna drog han sig dock tillbaka och gick för sig själv under eftermiddagen.

Rätt nyklippt men de lockiga anlagen syns tydligt ändå!

Rätt nyklippt men de lockiga anlagen syns tydligt ändå!

Våra tackor ligger generellt bra till på storlek och tillväxt. På Nors ligger fokus framförallt på pälsegenskaper. Vi hoppas att det ska bli en lyckad kombination som ger riktigt fina miniulltussar till våren!