Sjyst leverans av sjyst kött!

Idag var det dags att hämta andra omgången av lammköttslådor från höstens slakt. Extra kul att kunna göra det utan att släppa ut ett enda gram koldioxid. Hur går det till, har vi tagit tåget till Skara lammslakteri måntro? Nej då, även om vi gillar att åka tåg och annan kollektivtrafik är det inte så praktiskt med 200 kg lammkött.

IMAG2064

Nissan Leaf – En udda fågel på Sjögården

Istället har hämtningen skett med gårdens nya elbil! Husbonden själv kör nämligen nu mera runt i en elektrisk automobil.

Att köra elbil är egentligen inga konstigheter förutom att det är vibrationsfritt, ljudlöst och att det inte släpper ut en massa cancerogena ämnen. Det som dock kan vara lite att tänka på är att man får planera sina resor. 10-12 mil är generellt inga problem med den här modellen vilket nog täcker in 95% av de flestas resor. Idag var det dock drygt 14 mil som skulle avverkas.

Hur löser man då det? Ja, antingen får man dra ner på tempot, köra försiktigt och ha lite räckviddsångest. Eller så får man helt enkelt stödladda lite under vägen. Den senare taktiken valdes!

På vägen mot Skara passade det lagom att inta lunch och lägligt längs E20 ligger vägkrogen Haralds. Där finns förutom ett gäng Superchargers för Tesla även en snabbladdare som Kvänum energi satt upp. På en halvtimma laddar man lätt i 80% av kapaciteten och 100% av magens kapacitet. Vidare till Slakteriet och inlastning av lådor.

IMAG2067

Lammköttet packat och lådan klar att tejpas igen.

Nästa hållplats är Sjögården där bilen långsamladdas medan lådor och kött märks upp. Långsamladdning i helt vanligt vägguttag är det som gäller hemma och ”full tank” får man normal sett över natten. Nu hann den stå inkopplad ett par timmar vilket ger 3-4 mils körning.

IRäckviddväg igen mot Herrljunga där vi hade fyra lådor att leverera till Stefan och Marie på Familjen Ringhs Saluhall. Nu visar och räckviddsindikatorn 82 km. Resan är ca 6 mil tur och retur så det borde gå!

Framme i Herrljunga ser batteristapeln fortfarande lovande ut. Vi lastar ut hos saluhallen där Stefan bjuder på lemonad som är så syrlig att man får smilgropar 🙂

Väl hemma igen visar indikatorn 35 km så det var med god marginal! Men måste erkänna att lite nervositet infann sig!

Första leveransen med elbil avklarad – definitivt inte den sista!

Psst… Självklart har vi bara sol, vind och vatten i ledningarna hemma på gården!