Puh!

Nej, det var inte Listerios – som väl var. Efter mer än en veckas väntan kom provsvaret, det visade sig vara Moraxella bovis, en bakterie som vanligen mest orsakar problem hos nötkretaur på sommaren (s k Pink Eye) då den sprids med flugor.  Det finns inga ögonsalvor som är godkända att använda på just får men juvertuber för kor fungerar utmärkt och nu syns inga spår av att någon varit sjuk. (Återigen blir man glad över vårt goda resistensläge, inget annat än rent penicillin behövdes!)

En helt annan – men nästan lika glädjande – sak läser vi idag i Falköpings Tidning. Egentligen är det på tok för sent – men bättre sent än aldrig! I en upphandling värd 40 miljoner kronor ställs krav på att grisarna inte ska kuperas, att de ska ha tillgång till strö samt restriktiv antibiotikaanvändning. Tyvärr är detta inga självklara saker vilket de givetvis borde vara. I praktiken innebär upphandlingen sannolikt att det mesta köttet kommer att vara svenskt och även om det finns mycket att förbättra även inom den svenska animalieproduktionen så är det i alla avseenden ett stort steg i rätt riktning. Att svenska myndigheter ställer krav på svenska producenter för att sedan upphandla mat som produceras där man inte är i närheten av att uppfylla dessa krav är en skam och har varit starkt bidragande till den dåliga lönsamheten i Sverige.

Vissa typer av mat, t ex charkprodukter, är ”anonym” och det är särskilt där som en stor andel är importerat. På alla former av kött- och charkprodukter kan man hålla utkik efter symbolen för ”Svenskt kött” Då vet man att hela kedjan från uppfödning till slakt, styckning och paketering har skett i Sverige. Det är inte bara en vinst för djuren och miljön, det skapar jobb här hemma också!