Pappa på burk, men bara för vissa utvalda

Efter klippningen var det dags för baggarna att påbörja sin tjänstgöring. De tackor som har högst avelsvärden och visat sig fungera bra i övrigt kommer att få chansen att bli dräktiga med semin. Hos dem går teaserbaggen Budvar för att hjälpa oss att visa när de är brunstiga och sedan seminerar man ca 12 timmar senare. En vecka efter detta släpps de in till Jabba som får betäcka dem om de inte blivit dräktiga med insemination. Han var ganska motiverad för att komma igång med jobbet:

"Klättrar på väggarna"

”Klättrat på väggarna”

På insidan av grindarna ses tydliga spår av att han gärna ville komma ut och träffa tjejerna så fort de stallades in. Färgen kommer från en krita han har på bröstet som färgar av sig på tackans rygg vid betäckning.

Efter klippningen delades tackorna in i två grupper så att de tilltänkta semintackorna får gå för sig själv. Det har varit många överväganden bland de otroligt fina seminbaggarna men till slut föll valet på tre stycken vid namn Frej, Isak och Jakob. Dessa har sedan matchats mot tackorna för att maximera det genetiska utbytet.

Vi har en plan!

Vi har en plan!

Det är inte så vanligt med fårsemin i Sverige men nu satsas det mycket resurser på det vilket vi såklart är väldigt glada för. Nu hoppas vi att tackorna lydigt brunstar i helgen och givetvis också blir dräktiga. I stallet har vi inrett en ”seminhörna” med all utrustning:

Det behövs många pryttlar!

Det behövs många pryttlar!

Sperman förvaras i flytande kväve där det är stabilt väldigt låg temperatur. Man kan praktiskt taget lagra den hur länge som helst. Detta har visat sig värdefullt för att bevara genetiskt material. När man ska inseminera tinar man den i bestämd temperatur och tid, därför ingår en termos med tidtagare och termometer i utrustningen. Viktigast av allt sägs dock noggrannhet och tålamod vara…