Kirurgi i fält

I höst hoppas vi kunna inseminera några av tackorna med fryst sperma. Dels gör det att man kan utnyttja riktiga superbaggar utan att behöva lägga ut fantasisummor, något som småbesättningar som vår inte har en chans till. Man kan det sättet också spara ett eget bagglamm till avel som inte är släkt med alla årets lamm. Genom att slippa köpa in djur minskar förstås risken att få in smittor. Husveterinären är (om hon får säga det själv) hyfsad på att hitta brunst på kor, men tackor är väldigt mycket svårare. För att ytterligare krångla till det har man väldigt kort period av brunsten på sig att seminera för att få tackan dräktig. För att få lite hjälp med att hitta de brunstiga tackorna har ett av årets bagglamm valts ut till hedersuppdraget att bli teaserbagge. En teaserbagge är steriliserad, vilket betyder att han har driften och förmågan att betäcka kvar, men är infertil. Ingen kommer att veta bättre än en bagge när tackorna är redo och vi hoppas han ska vara till god hjälp. Lite blod på bilderna får vi varna för.

För att vi inte skulle bli störda av Jabba tog vi in Budvar, som han heter, i en liten fålla. Han fick lite lugnande medel för att inte streta emot för mycket. Redan på morgonen hade han redan fått smärtstillande. När han började bli lagom mjuk i benen satte vi igång! Husveterinären hade kallat in snälla kollegor (varav en dessutom medtog en fotograf som tagit alla bilder i inlägget).

Klippning av operationsområdet

Klippning av operationsområdet

Någon steril operation blir det förstås inte, men det är ändå viktigt att göra så rent som det går. Efter klippning och lokalbedövning var det dax för tvätt:

Det krävdes några omgångar med tvål innan det blev rent...

Det krävdes några omgångar med tvål innan det blev rent…

Jabba höll sig nyfiket, men skeptiskt, i närheten och övervakade det hela 🙂

Vad håller ni på med?

Vad håller ni på med?

Själva ingreppet kan göras med olika metoder. I Budvars fall blev det att helt enkelt ta bort bitestikeln. Det gör att spermierna inte kan utvecklas. Bitestikeln är ganska lätt att identifiera på baggar och när den frilagts genom ett snitt i huden lade kirurgen på en peang för att krossa blodkärlen.

Snipp snapp!

Det ljusa som tittar fram är själva bitestiklarna, som snart ska skäras bort

Nu skär vi!

Nu skär vi!

Efter att peangerna legat på en stund skars bitestiklarna bort och peangerna lossades. På ena sidan blödde det lite för mycket så peangen fick sättas tillbaka ett litet tag. Snart nog kunde vi dock lossa även denna och Budvar fick komma ut i hagen igen. Lite snurrig var han verkade det som, men började beta nästan direkt.

När vi tittade till honom efter ungefär en timme såg det ut såhär:

Perfekt!

Perfekt!

Lite blödning ”vill” man ha för att få rena sår, men givetvis inte så att det blir blodförlust av betydelse. Här har det blivit precis lagom 🙂

Vi tackar de snälla veterinärkollegorna för hjälpen med operationen och fotografen för bilderna!