Nu är det klippt!

Vi fortsätter på temat ordvitsar… Häromdagen kom fårfrisören Gert på besök för att snygga till damerna (och Jonte) inför lamningen. I ulltussarnas värld är det inte så noga med trender utan det är helsnaggat som gäller.

Förste man (kvinna...) till rakning!

Förste man (kvinna…) till rakning!

När man klipper behöver man såklart inte föra bok på vilka som är åtgärdade, det syns rätt tydligt. Därför släpper vi hela tiden tillbaka de som är klippta bland de andra. Genom att stå trångt håller fåren sig lugna. Baggen Jonte fick dock inte vara med i gruppen eftersom han vaktar sina tjejer väldigt noga. Ibland syns skillnaden före och efter extra tydligt, som mellan vår största tacka 10008 innan klippning, respektive lilla smala 00005 efter klippning:

Helan och halvan?

Helan och halvan? (Jonte håller ett vakande öga från andra sidan grinden.)

Klippningen gick som vanligt smidigt och efter bara tre timmar var samtliga 28 avklarade. Efter en kort matpaus för alla inblandade samlades de små grå ihop igen, nu för vaccination mot gasbrand och provtagning avseende Maedi Visna. Vi är ju friförklarade från MV men för att bekräfta detta tas prover vart tredje år för säkerhets skull. Fåren var extremt snälla och lät sig provtas av husveterinären på egen hand utan hållhjälp! Efter dessa prövningar delades de in i två grupper så att ungtackorna och de tunnare gammeltackorna får gå för sig och få lite mer att äta.

Kanske jobbigt för dem att utsättas för allt detta samma dag men troligen kom de snabbt över det, för efter klippningen händer det som i ett fårs liv är som julafton, sommarlov och födelsedag samtidigt – pelletssäsongen börjar 🙂  Helt omöjligt att få en skarp bild på deras kamp att hitta de små godbitarna, det går undan!

Ä-N-T-L-I-G-E-N!!

Ä-N-T-L-I-G-E-N!!

Till vänster i bild ses den första sektionen av våra nya ätfronter, tillverkade i egen regi. De har satts upp som lite intelligenstest/övningsätplatser eftersom de kräver att fåren puttar undan en smal bräda för att komma åt fodret.  Mat på andra sidan gjorde att ulltussarna snabbt hittade tekniken så det är snart dax att montera de nya ätfronterna längs resten av foderbordet också. Med dessa hoppas vi slippa lamm på foderbordet i vår.