Kött är gjort av djur!

Så enkelt (?) är det. Om man väljer att äta kött så måste man acceptera hållningen av djur för detta ändamål (undantag för viltkött) samt att friska djur avlivas för att bli mat. De flesta av oss äter ju kött och då har man – tycker vi – en möjlighet att påverka hur djuren hålls genom att välja vad som hamnar på tallriken. Mycket av det importerade köttet marknadsförs med att djuren föds upp naturligt på bete men den produktionen är inte alltid så djurvänlig. Här kan du läsa mer om vissa systemskillnader mellan svensk och sydamerikansk produktion.

Vi fick ju två ”tjuvlamm” i februari, trots att Gotlandsfår egentligen inte ska kunna lamma så tidigt… Det hade ju dock den fördelen att vi tidigt hade två slaktfärdiga lamm. Inom ett par veckor kommer vi därför snart att kunna leverera korv i tre olika smaker, perfekt nu när det äntligen blivit lite grillväder 🙂

Ulltussar på väg!

Ulltussar på väg!

Inför slakten märktes alla djuren med extra öronbrickor så att vi får tillbaka köttet och skinnen. Lammen fick sällskap av två utslagstackor – 14013 vars lamm fick ledinflammation och inte kunde räddas samt 00032 som inte blev dräktig.

Det är med dubbla känslor man lastar av sina djur vid slakteriet, men vi vet att de fått bästa omvårdnad varenda dag de har varit hos oss – då blir det ett kött som man kan äta med gott samvete!