Gräs gräs gräs!

Slutet gott, allting gott. Det instabila vädret var ett stressmoment, men i tisdags pressades gräset och nu har vi 21 balar förhoppningsvis jättefint foder att ge under högdräktighet och lamning nästa år. En lite mindre, men fortfarande stor, traktor blev det den här gången:

Och snabbt går det! Alla klara på 1,5 timme.

Igår samlade vi ihop dem och stängde av dem från nyfikna klövar och mular. Prydligt och betryggande att ha nästan halva vinterbehovet säkrat!

Drygt halva förstaskörden, såhär mycket har vi aldrig fått!

Bra att vallen vuxit såpass bra, men dessvärre har även gräset under staketen gjort det. Nationaldagen firades därför av husveterinären tillsammans med röjsågen. Det bästa med det arbetet är att duscha efteråt!

Svettigt och med små små gräsfragment överallt… Men nöjd!

Efter röjning orkar strömmen med lite bättre. Vi brukar inte ha problem med rymmande djur men det är viktigt att de aldrig lär sig att staketen är strömlösa, då skulle de kunna bli helt omöjliga att stänga in.

Så ska det se ut!

När balarna samlats ihop och staketen röjts fick fåren komma upp på vallen för att efterbeta mistor och kanter. Ett uppdrag de åtog sig med nöje!

Jordfast sten storlek XL blev en populär ”ö” av massor med lyxgräs!

Den steniga marken gör sig påmind även vid vallskörd. Små ”lösa” stenar klarar maskinerna hyfsat men de jordfasta och stora kan göra rejäl skada och är därför markerade med stolpar eller flaggor – de syns naturligtvis inte i det höga gräset.

Efter avbetning, fåren lämnar det grova gräset

På bilden ovan skymtar stenen till vänster om stolpen. Allt det späda gräset och klövern har tagits omhand av ulltussarna, jämför med den första bilden!

Längs med staketen blir det också lite kvarlämnat gräs och även här gör de små grå ett bra jobb:

Inget ska gå till spillo!

En aning spill får man räkna med, fast lammen skulle nog kalla det för ”årets skörd” som de nu redan fått provsmaka:

Verkar ha fått godkänt, bådar gott inför stallsäsongen!

Enligt bondepraktikan ska det nu regna i 40 dagar , vi får se om det stämmer?!