Lammsadel

4 personer

1 lammsadel, ca 1,5 kg
1 vitlöksklyfta, delad
Salt och svartpeppar
1 ½ tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
Rivet skal av 1 citron
Smör

Värm ugnen till 150°. Skär kappan på ovansidan i rutor. Gnid in sadeln med en ituskuren vitlöksklyfta. Krydda med salt, peppar, örtkryddor och citronskalet. Bryn köttsidan i smör i het panna.

Lägg sadeln i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer från kortsidan så att spetsen kommer mitt i den köttiga delen. Stek i nedre delen av ugnen.

När termometern visar 65º är köttet rosa och vid 70-75º är köttet genomstekt. Stektid ca 1 timma. Ta ut sadeln och låt den vila 15 minuter i folie eller smörpapper.

Skär ut filéerna på båda sidor med en flexibel filékniv (ytterfiléerna är de större på svålsidan, innerfiléerna de mindre på köttsidan), skär i sneda, 2 cm tjocka skivor tvärs mot köttfibrerna och lägg tillbaka på benet. På så vis kallnar inte köttet så snabbt och det ser festligt ut. Om du vill kan du sedan ställa in hela lammsadeln i ugnen igen i några minuter så att köttet är varmt vid servering men se upp så att köttet inte blir för stekt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *