Lammchili

6 portionerLammchili

1 kg lammbog med ben
(eller 600 g utan ben)
1 burk krossade tomater
1 msk honung
1 msk kalvfond
3 dl öl
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 msk oregano
0,5 msk spiskummin
1 st lagerblad
2 tsk chipotle paste
2 tsk ingefära
1-2 st chilifrukter (eller 1-2 tsk chiliflakes)
5 vitlöksklyftor
1 morot
1 gul lök
150 g lammkorv
2 st paprikor i olika färger
Rapsolja att steka i

Bena ur, putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja. Lägg det brynta köttet i en gryta tillsammans med krossade tomater, öl, honung, kalvfond, vinäger och kryddor. Lägg gärna med benet så det får koka med.
Hacka lök, morötter, vitlök, chili och fräs i stekpanna så att det får lite färg och tillsätt i grytan. Låt puttra under lock tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder vilket tar minst 2-3 timmar.
Skiva korven i halvcentimetertjocka skivor och stek tills de fått en stekyta. Kärna ur och dela paprikorna i bitar. Lägg ner korv och paprika i grytan och koka ytterligare någon halvtimma. Om grytan känns tunn kan man med fördel koka den utan lock det sista så den reduceras lite.

Servera med klyft- eller färskpotatis, sallad och en klick crème fraiche.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *