Tungviktare

I onsdags vägde vi lammen för andra gången. Det låter nog tjatigt, men vi fascineras fortfarande av hur snabbt de kan växa på ”bara” gräs och mjölk. Mestadels gräs för de lite äldre nu, de diar inte så mycket längre. Tyngsta lammet vägde 47 kg, en tvillingfödd bagge (brorsan vägde 46 kg) som såg dagens ljus den 10 mars och då vägde 4,4 kg. 340 gram om dagen har han ökat i vikt! Duktiga mamma 10008 är vår största tacka som även av erfarna kan misstas för en bagge med sin bestämda framtoning. Kanske inte den snyggaste eller bästa pälsen, men uppenbarligen en expert på det som får gör så himla bra – att omvandla gräs till protein! Det är inte så stor skillnad i tillväxt mellan en- och tvåfödda, däremot märker man tydligt att trillinglammen växer sämre och att deras mammor har lite lägre hull.

Innan vägningen var det insamling i fållan:

De flesta på plats

De flesta på plats

Nästan mitt i bilden med två orangea öronbrickor står 00057 med sin karakteristiska lugg, henne kallar vi för Miss Svinto 🙂

För att lammen ska tycka det är kul att gå in i vågen strör vi lite pellets på bottnen och det funkar med de flesta. En del är dock alltför upptagna med att hålla koll runtomkring att de inte sänker huvudet.

Lockbete

Lockbete

Tidigare har vi haft problem med att en del lamm höjer huvudet så mycket att de sticker ut det genom ”taket”, eller snarare det glesa gallret som är ovanpå själva vågburen. På ett studiebesök vi var på såg vi att man satt en skiva som hinder för detta och nu har vi också gjort det:

Barriär med god sikt

Barriär med god sikt

Vi valde plexiglas istället för masonit för att lammen inte ska tycka att det är mörkt och läskigt att få in. Det funkade utmärkt, tänk så bra att få sådana praktiska tips av andra som har får!

Det är snart dags att skilja ifrån lammen. När vi flyttar dem är de ju vana att följa efter oss och en spann, men vi har tidigare märkt att en del snarare följer efter sin mamma som följer efter en spann… Alla lamm gillar pellets, men för att de ska se sambandet mellan spannen och den goda smaken fick  de sista och blygaste som var kvar i vägningsfållan (och som antagligen är samma individer som  lätt kommer på efterkälken) äta lite direkt i en spann som vi flyttade runt lite. De var väldigt läraktiga 🙂

Är man inte en naturbegåvning så får man gå i pelletsskola!

Är man inte en naturbegåvning så får man gå i pelletsskola!

För en månad sedan var vi oroliga för torkan, nu har det kommit massor med regn och gräset växer på bra. Det är dags för andraskörd så nu hoppas vi på några dagars uppehåll i veckan. Bra skördeväder = bra semesterväder!