Sköna maj välkommen!

Igår var det äntligen dags för betessläpp. Vi hade  förberett en drivgång och det märks skillnad från första året, nu är det bara lammen som är lite förvirrade medan tackorna har stenkoll på vart de ska.

Raka spåret! (Viktigt att ha en hjälpreda när man sätter upp nätet)

Tillbaka vid stallet öppnade vi dörren vid gaveln där bara lammen fått gå ut innan. De var ganska sugna på att komma ut, tackorna 🙂

Men öppna nu då!

Men ta bort den där grinden nu då!

Utan alltför mycket krångel befann sig snart alla på rätt ställe, nämligen på festplatsen som är det bete som erbjuder mest skydd för små lamm under kalla nätter. Igår var ju första riktigt varma dagen men när solen går ner blir det betydligt svalare.

Äntligen!

Äntligen!

Är det inte ungefär det finaste som finns, djur i sitt rätta element? Innan de fick komma ut avmaskade vi dem, det är därför de har röda märken. Igår kväll och idag har alla tackorna också fått sina klövar klippta. Det är lättare att göra det ute när de är ”rena om fötterna”. De var väldigt snälla att ta in i fållan och att fånga, troligen förstod de inte vad som var på gång…

Lite lättare än inomhus, men skönt när det är klart!

Helt plötsligt så satt man bara på rumpan, ooops!

Trots mer eller mindre intensiva protester gick det ganska smidigt att frisera närmare 100 fötter. (10008 till vänster på bilden ovanför är stor, stark och envis – hon var en värsting, det märktes även när hon skulle klippas i vintras…) Efter pedikyren fick alla tackor sin dos av flug- och fästingmedel, vilket markerades med blå färg.

Redo för sommarens faror

Redo för sommarens faror

Nu väntar en lång skön sommar för ulltussarna, vi hoppas och tror att de är lika nöjda som vi!

Gräs gräs gräs, det är gott det!

Var god stör ej, vi arbetar!

När det gäller hästar så säger man ofta att de har sin semester när de får komma ut på bete, för fåren tycker vi att det är tvärtom. Detta är ju deras viktigaste uppgift! De betar och håller landskapet öppet, vilket bevarar en massa växt- och insektsarter. Dessutom gör de protein av gräs, något som inte människan någonsin kommer att lära sig. Och så trivs de nog alldeles fantastiskt bra tror vi!