Lamm-bonanza!

Idag var det verkligen en riktig baby boom 🙂 Hyggligt av tackorna att förlägga denna på en söndag när vi var hemma och kunde titta till dem  ofta.  Det var lugnt klockan fyra i morse när vi , fortfarande bekvämt under täcket, inspekterade via kameran men när vi vaknade vid halv åtta hade det första lammet fötts. Sedan rullade det på och under dagen har det fötts hela nio lamm. Det är tre tackor som fått tre lamm vardera. Mest spännande var det att se hur många den så kallade Supertjockisen (10029) skulle nedkomma med – hon har varit enormt tjock! Tyvärr var ett av hennes välväxta lamm dödfött, eller åtminstone dött när vi hittade det. (Man kan se om lammet levde när det kom ut genom att lägga det i vatten. Om  det någonsin hade tagit ett andetag så skulle det ha flutit, annars inte.)

Det första av hennes lamm var även det första vi såg komma till världen förutom dem som fått assistans på grund av felläge. Lamningar är lite som med ketchup  – det verkar som att det kommer, sen kommer ingenting, sen kommer ingenting och så plötsligt så kommer det ett helt lamm på en gång! 

Huvudet syns…

IMGP1914

… och här kommer resten!

 

Mamma - omsorger

Mamma – omsorger

Så fort lammet landat i halmen så vänder sig tackan om och sätter igång att slicka det torrt, hela tiden med karakteristiska bräkanden som lammet svarar på. Man kan undra vad de säger till varandra? Det tar inte många minuter innan lammet lyfter på huvudet och börjar försöka komma upp.

Här någonstans var det visst...

Här någonstans var det visst…

Hur kan de veta? Omöjligt att inte fascineras av att de så snabbt dels är på benen trots att de måste forcera  en massa trasslig halm och dels att de vet direkt vart de ska.

De förstfödda lammen har fått flytta ihop tillsammans med sina mammor i en gemensam box. Innan flytten fick de sina öronbrickor och en ny dos selen förutom den som de fick i mammas mage.

Öronbrickor med lamm

Öronbrickor med lamm

Öronbrickorna finns ju bara i vuxenstorlek så de ser just nu rätt överdimensionerade ut men med tanke på hur snabbt lammen växer så kommer öronen nog snart i kapp!

Det ser ut att bli ytterligare tillökning i natt eller åtminstone imorgon, bara att sätta klockan på 03.00 som vanligt. Skönt för både oss och ulltussarna att kunna övervaka på distans!