Har du provat Gunde Svan-metoden?

LCHF, 5:2, GI, tallriksmodellen, Viktväktarna – listan över olika dieter kan göras lång… Här intensivvårdar vi nu en stackars tacka som hade en jobbig lamning igår.

Hon verkade ”lammig” redan i fredags och när inget hade hänt till igår mitt på dagen undersöktes hon. Det visade sig att de båda lammen som fanns där inne inte kunde komma överens om vem som skulle ha företräde ut i ljuset. Efter diverse trixande kunde två efter omständigheterna pigga lamm förlösas. Otroligt vilken livskraft de har!

Blod och svett, men inga tårar!

Blod och svett, men inga tårar!

Tyvärr fick det ju bli rätt så hårdhänt hantering så lilla tackan blödde en del och hade ont efteråt. Hon fick genast både livmodersammandragande (oxytocin), penicillin (på grund av stor infektionsrisk) och smärtstillande. Först orkade hon inte engagera sig i sina nyfödda så vi mjölkade snabbt ur råmjölk och gav med flaska:

De första livsviktiga millilitrarna!

De första livsviktiga millilitrarna!

Efter lite återhämtning reste nyblivna mamman sig och letade upp sina små skyddslingar för att slicka dem torra. Man kan nog ALDRIG tröttna på att se detta!

Mamma-omsorger, det finaste som finns?

Mamma-omsorger, det finaste som finns?

Idag har hon varit hängig och verkar heller inte ha så mycket mjölk – att lammen skriker tyder på att de är hungriga. 10004 som mjölkar som en liten kossa har fått donera lite som vi har gett med flaska för lammnäring kan såklart inte mäta sig med äkta vara. Efter ett tips om behandling av tackor med nedsatt aptit från Fårhälsovården koktes idag havregrynsgröt som gavs med flaska direkt i munnen. En del kom utanför men en hel del hamnade nog faktiskt i magen 🙂

Att Gunde Svan tog en massa medaljer tack vare gröt verkade hon inte så imponerad av...

Att Gunde Svan tagit en massa medaljer tack vare riklig konsumtion av just havregrynsgröt verkade hon inte så imponerad av…

Givetvis inte uppskattat alls under tiden – men när det ströddes med ny halm på kvällen så åt hon plötsligt av den med god aptit – hurra hurra!

Hoppet lever!

Hoppet lever!

Att hon äter igen är såklart en stor framgång, men riktigt lugn kan man inte vara förrän man ser att hon idisslar också. De är tuffa, ulltussarna, så vi hoppas och tror att hon fixar detta!

 

 

En reaktion på ”Har du provat Gunde Svan-metoden?

  1. Bra jobbat på alla fronter! Hur hinner ni med?! Lyckliga får som bor hos er, ni ambitiösa, kompetenta OCH rara.

Kommentarer inaktiverade.