Gräs ur olika vinklar – och en ursäkt för ett tekniskt missöde…

Vi börjar med det tekniska missödet: Av oklar anledning kom det aldrig ut någon midsommarhälsning här på hemsidan, men vi hoppas att ni alla HADE en fin midsommar. Fåren firade såklart med krans 🙂

När man är ett får gäller det att se upp så att man själv, eller någon annan, knaprar i sig blomsterkransen!

Gräset då! Det växer bra i regnet och vi hoppas på att snart ta andraskörd. På ”kobetet” som är vår allra mest produktiva fålla trivs ulltussarna som bäst. Men är det mycket eller lite gräs egentligen?

Ser rikligt ut, eller hur?

På bilden ovan ser det ut som att det finns massor att äta. Tittar man lite närmare så ser det helt annorlunda ut:

Nästan inget gräs alls ju…

Man måste komma ihåg att får bara äter det allra finaste. De långa stråna till höger i bild finns alltså inte i deras värld. Ska man uppnå hög tillväxt på bete så gäller det att betet är lättillgängligt för djuren. När det börjar bli en stor andel grovt och förvuxet gräs får de lägga onödigt mycket tid på att leta fram de näringsrika späda stråna.

Närkamp!

Notera hur alla betar med nosen riktigt nära marken, det är här det bästa finns. En ko eller häst hade tuggat i sig detta bete ”uppifrån” istället, de har ett helt annat ätbeteende. På filmen kan man se hur noga fåren betar och ser till att utvinna så mycket som möjligt av det lilla som finns:

Var det någon som sa att får var dumma?