Förberedelser för tredubbling

Nej, vi ska inte utöka själva produktionen (än) men om tackorna får i snitt två lamm så har vi om ett par månader tre gånger så många ulltussar i varierande storlek. De första väntas om ungefär fyra veckor, lite tidigare än vanligt.

Som vanligt fick tackorna bli klippta inför lamningen. De är i oförskämt gott hull och flera var så motspänstiga att stackars fårfrisören Gert fick kämpa ordentligt med dem.

Man kan ju förstå att de protesterar...

Man kan ju förstå att de protesterar…

Till slut var alla klara och som vanligt blev det lite bråk bland dem. Det är som att de inte känner igen varandra i de nya frisyrerna och måste fastställa vem som bestämmer på nytt. Lammen hittade dock snabbt till mamma när allt ståhej hade lagt sig:

Mysigt även när hon är korthårig

Mysigt även när hon är korthårig

Under några dagar efter klippningen fick tackorna sin första dos selen inför lamningen. De låter sig lätt luras om man blandar det med pellets 🙂 På ett effektivt sätt har även både ”tjuvlammen” och de ännu ofödda lammen fått sitt skydd mot gasbrand.

Laddat!

Laddat!

Vanligtvis vaccinerar man bara de dräktiga tackorna och lammen får då ett skydd mot denna läskiga sjukdom via råmjölken men 10037 fick givetvis inget vaccin i förväg eftersom hon hamnade lite i otakt. Från några veckors ålder går det dock bra att vaccinera även lamm så även dessa fick ett  stick igår kväll. Detta bekom dem inte alls men de blev lite sura, särskilt 16001 som hon nu heter, när de fick öronbrickorna isatta.

Flodhäst?

Flodhäst?

Den här kanske inte så smickrande bilden togs för ett par veckor sedan. Det råder inget tvivel om att det blir lamm i vår, alla tackorna börjar bli rejält runda. Lova att inte säga något till dem, men de kommer inte att få mer än högst obetydliga mängder pellets inför lamningen för de är alla i mycket gott hull. Lika mycket som vi längtar efter alla nya små lamm så ser vi fram emot att det är över och fåren är ute i det gröna.

I sitt rätta element!

I sitt rätta element!