Finsmakare och sorteringsmaskiner

Ett tag innan det blir lamm ska tackorna ha selen, först en gång sex veckor innan lamning och sedan ytterligare en gång två veckor innan. Detta minskar risken för nutritionell muskeldegeneration. Knepigt ord, men på ren svenska betyder detta svaga eller till och med dödfödda lamm. Lammen kan även plötsligt gå och dö de första levnadsdagarna. De svenska jordarna är selenfattiga och foder till får behöver därför kompletteras med selen.

Häromkvällen hade vi laddat upp och köpt smaskig pellets och den veterinära kompetensen av arbetsstyrkan hade skaffat selen. Vi delade av stallet i två delar med en spalt emellan där vi skulle stå och ta in en tacka åt gången. Planen var enkel, en skopa selen och några nävar pellets. Det här kommer gå som smort, de är ju som tokiga bara de ser spannen.

Första fåret in i fållan. Går fint, pellets mumsas det för fullt. Men kvar i hinken ligger det mesta av den selen vi lagt i. I med lite mer pellets. Lite mer selen går åt. Efter en stund har hon fått i sig det mesta. Det gick alltså inte så lätt som vi trodde. Och vad vi inte vet då är att just det första fåret var den som tyckte bäst om selen!

Efter knappt halva skaran av tackor ger vi upp. Vi får utarbeta en annan strategi tills imorgon.