En stjärna har slocknat

2015 var lite av ett oturs-år på fårfronten. Vi förlorade hela fem lamm på de mest skilda sätt och som avrundning blev en av våra ”silverfärgade guldtackor” 10059 sjuk i början på december.

Det började som en rätt oskyldig hälta på ett framben. Vi verkade upp en lindrig hålvägg som inte alls borde ha gjort så särskilt ont. Trots smärtlindring av bästa sort blev hon bara mer halt. Efter ett par dagar blev hon även väldigt allmänpåverkad och verkade frysa. Nerbäddning i halm och täcke på men när hon varken kunde eller ville stå ens med hjälp fick hon komma till fårhimlen såklart.

Sjukling

Sjukling, nästan helt täckt av värmande halm

Obduktionen visade på mycket otypisk form av Listerios, något som har dålig prognos även vid snabbt insatt behandling. Väldigt tråkigt, hon var en av de allra bästa tackorna och dessutom dräktig med två små Konny-avkommor. Som tur är har vi kvar två  tidigare avkommor till henne, 00063 och 15002. Fodret som förmodligen orsakade hennes sjukdom är slut sedan ett par veckor så förhoppningsvis blir det inte fler fall.

Ute snöar det, men rätt snart blir det nog ändå vårkänslor på Sjögården, håll utkik 🙂