Lammcurry

Den här lammcurryn är riktigt kryddig och god. En klick yoghurt till balanserar upp hettan och svalkar lite. Gillar man det lite mildare så ta lite mindre cayennepeppar, den kommer ändå bli smakrik.

4 personer

Ingredienser
600 g benfritt lammkött, t ex bog, rygg eller stek.
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor
1 msk curry
2 msk rapsolja
1 lagerblad
2 hela kryddnejlikor
5 cm kanelstång
2-4 krm cayennepeppar
2 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 dl kokosmjölk
2 dl hönsbuljong
Ev. Maizena redning

Serveras med kokt ris. För den indiska känslan tar man basmatiris. Själva äter vi oftast råris eller fullkornsris.

Gott att ha till
Naturell yoghurt
Cashew- eller jordnötter
Gurkstavar
Skivad banan
Russin
Mango chutney

Fräs kött, lök, vitlök och curry i oljan på hög värme tills det får lite färg. Tillsätt lagerblad, nejlikor och kanelstång. Rör om och låt det fräsa några minuter.
Tillsätt resten av kryddorna, salt, kokosmjölk och buljong. Rör om och koka i en timma. Om en lite tjockare konsistens önskas så red av på slutet med lite Maizena redning.

Lägg upp alla tillbehören i små skålar så kan man plocka det man själv gillar.  Servera med ris.

Att dricka till
Till stark och kryddig mat som denna passar en öl som har måttligt inslag av humle. Det starka irriterar nämligen tungan lite och man blir extra känslig för beska. Den indiska Kingfisher är ett utmärkt val men i skrivande stund tyvärr beställningsvara på Systembolaget. Annars funkar de flesta ljusa lageröl fint, varför inte en Eriksberg.
Vill man inte ha öl är aldrig ett glas mjölk fel, fyller lite samma funktion som yoghurten och svalkar skönt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *