Oväntat och oaptitligt fynd

I tisdags skulle tackorna äntligen få nytt bete, något de verkligen efterfrågat. När de är av den åsikten brukar de självmant marschera mot grinden och liksom peka ut att det är dags att öppna. Så även denna gång, utom en tacka som låg kvar i gräset?! Högst märkligt tyckte husbonden, själv hemma då hans bättre hälft var på LRF-träff.

Definitionen av ”nedsatt allmäntillstånd

Det var 14010 som trots att hennes kompisar bräkte för fullt i hopp om nytt gräs inte ens orkade ställa sig upp 🙁 Diagnosen var snabb att ställa, men desto mer tidsödande att åtgärda – fluglarvsangrepp. Det är ju inte så varmt nu och stackars tackan hade angripits utan synbar anledning. Fluglarver brukar annars dras till fuktig ull till exempel vid sårskador eller diarré. Sommartid är det inte helt ovanligt att de lägger ägg och orsakar problem ”bara sådär” men vi trodde faran var över för i år.

Husbonden utrustade sig med sax och började klippa, ett mödosamt och inte så trevligt arbete bland de krälande larverna som fanns längs rygg och bakben. Husveterinären anslöt så småningom och efter någon timmes jobb med sax, flugmedel, avmaskning för att mota larverna inifrån och penicillin mot hudinfektion samt givetvis smärtlindring såg hon ut såhär:

Rumpan bar! De larver som fortfarande syns är döda, vi lyckades inte få bort alla.

Ordentligt insjunken i våmmen också så hon hade uppenbarligen inte orkat äta så mycket under dagen. Vi försökte bryta av grenar och ge henne för att få i henne lättillgänglig energi i form av blad men då kom ju såklart de andra sättande och snodde dem.

Någon timme senare gick vi ner i skydd av mörkret och bröt så tyst vi kunde av några grenar. 14010 var på sjuka djurs vis för sig själv och lyckades få behålla lyxmaten för sig själv:

Sjukhusdiet för får! Skönt att hon ville äta!

Morgonen efter hade hon bara flyttat sig några meter och såg inte alltför pigg ut, men vi var glada att hon levde åtminstone – man vet ju inte hur de ska klara en sådan påfrestning!

Bättre än när hon hittades av husbonden, men inte sig själv.

Som väl var verkade hon helt som vanligt (om än med avvikande utseende) på kvällen och gick och betade med de andra.

Återställd! (Och ja, nu har de fått nytt bete när hon orkade hänga med dit)

Fluglarverna var väsentligt fler på henne än på lammet som drabbades förra året men hade inte gått genom huden utan kröp ”bara” utanpå. Men det är vansinnigt äckligt ändå!