Lammlägg i rödvinssky

Rustikt och otroligt gott! Det tar några timmar i ugnen men det sköter sig i princip självt. Vi brukar äta med potatismos. En lammlägg per person räcker om det är baklägg, de väger typiskt 3-400 g, framlägg är lite mindre och då kan man behöva två per person.

4 portioner.

4-8 lammlägg, ca 1,5-2 kg
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 gul lök
1 tsk chiliflakes
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2,5 dl rött vin
1 dl vatten
250 g körsbärstomater på burk
1 msk kycklingfond
1 msk ox- eller kalvfond
Maizena redning


  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Salta köttet och bryn det runt om i omgångar i en gjutjärnsgryta som tål att stå i ugnen. Peppra.
  3. Dela moroten i bitar, skala lök och klyfta. Grovhacka vitlöken. Lägg alltihop i grytan och tillsätt kryddor och resten av ingredienserna förutom maizena redning.
  4. Sätt in i ugnen i 2-3 timmar. Vänd runt köttet efter halva tiden så hela läggen får gotta sig i den goda såsen.
  5. Lyft ur lammläggen, smaka av med salt och peppar och red av med maizena redning. Lägg tillbaka köttet och servera!