Lammgulasch

Rätt så kryddstark så den som inte är så tuff kan gärna ta lite mindre chiliflakes.

4-6 portioner

1 kg lammbog (vikt med ben, ca 600 g utan)Lammgulasch
1 tsk salt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
kallpressad rapsolja (till stekning)
smör (till stekning)
1 msk paprikapulver
½ tsk mald kummin
½ tsk chiliflakes
5 dl vatten
1,5 msk oxfond (eller 1 oxbuljongtärning)
2 dl porter (+1 dl till kocken)
0,5 burk krossade tomater (200 g)
1 krm nymald svartpeppar
2-3 potatisar (175 g)
1 röd eller gul paprika
½ citron, pressad saft
creme fraiche till att servera med

Bena ur bogen och skär köttet i tärningar. Spara benet till senare. Blanda bitarna med 2 tsk salt och ställ åt sidan. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i lite olja och smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare några minuter. Lägg löken i en gryta.

Bryn köttet i olja och smör i omgångar tills det får fin färg.
Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Lägg med benet och låt det koka med för en mustigare smak. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före.

Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk.
Smaka av med citronsaft och salt.

Servera med en klick creme fraiche samt ett gott bröd.