Kan du melodin?

Du ska inte tro det blir sommar

Ifall inte nån gör staket

Stolpar och skruvar och röjer

Så att fåren kan byta diet

Vi gör så att trådarna är sträckta

Så att inga får kan ta egna beslut

Och nu så har sommaren kommit

För lammen har nyss kommit ut!

Ja, nu är de äntligen ute, de där ulltussarna:-)

Vi har slitit många kvällar och helger med att få alla staket i ordning. Dessutom har vi tagit träckprov på tackorna för att se om de behövde avmaskas. Eftersom våra beten är så rena de kan vara på grund av att de inte betats på många år är det extra viktigt att inte smitta ner dem! Träckproverna visade som tur var att de inte har den fruktade stora leverflundran utan ”bara” en relativt snäll och lättbehandlad liten parasit, Trichystrongulus axei. Innan de fick gå ut blev det därför avmaskning med Noromectin.

Till nästa år blir det mer professionell utrustning...

Avmaskningsmedel och hemgjord ingivare

Tackorna var inte oväntat måttligt imponerade men det gick ändå över förväntan att få i dem alla varsin dos.

För att lammen inte skulle bli alldeles vilsna av det skarpa solljuset gjorde vi en liten träningshage till dem i direkt anslutning till stallet. Där fick de även lära sig att det kan finnas ström i sånt man biter i, aj aj!

Lite läskigt, men spännande också!

Lite läskigt, men spännande också!

Vi gjorde utgången i lammens dagis dit tackorna inte haft tillträde och de var såklart väldans avundsjuka på sina avkommors lyx att få komma ut i gräset!

På måndagskvällen var det så äntligen dags! Vi förberedde noga med en drivgång ner till den första fållan som skulle betas. Vädret var perfekt, varken regn eller starkt solljus.

Raka spåret, inget att ta fel på! Eller...?

Raka spåret, inget att ta fel på! Eller…?

Tackorna fattade snabbt galoppen (bokstavligt talat!) och följde glatt efter den pelletsfyllda spannen. Vissa av lammen hängde dock inte med och det blev en del turer innan alla kunde återförenas nere på den gamla festplatsen vi har på våra marker. Det är där det finns bäst skydd i form av täta buskar om det skulle bli dåligt väder.

De yngsta lammen var inte ens sex dygn gamla men fick såklart följa med ut ändå och de leker modigt med de äldsta som väger ungefär fyra gånger så mycket! Fast tryggast är det såklart nära mamma.

Minstingar!

Minstingar!

Tackorna fann sig snabbt och efter att ha dammsugit marken efter utspilld pellets satte de igång att undersöka var det bästa gräset fanns. De äldsta lammen betar riktigt duktigt medan de yngsta mest leker och drar i allt de får tag i, lite som valpar nästan.

Mor och dotter med gemensamt intresse

Mor och dotter med gemensamt intresse

Efter att ha kvällsklappat i första hand Tian och även en del av lammen kunde vi till slut slita oss från den härliga synen av att det äntligen går djur på Sjögårdens marker igen!

Som det ska vara!

Som det ska vara!