Vi som kacklar på Sjögården

Vår lilla hönsflock består av fyra höns och deras tupp. De bor i en ombyggd lekstuga i trädgården. På dagarna har de öppet ut till sin rastgård med nättak som skydd mot rovfåglar. När vi är hemma och kan ha dem under uppsikt kan de också få komma ut och gå fritt på gården. Förutom att ge oss schysst producerade ägg hjälper de oss att äta upp sånt som ingen annan vill ha – ännu mer resurssmart än att kompostera till exempel morotsskal!

Idag blev det äppelskal och gurka till frukost!

Idag blev det äppelskal och gurka på menyn

I hönshuset har de förstås rejäla sittpinnar eftersom det är en av hönsens absolut starkaste instinkter att vila sittandes på en pinne under natten. Detta beteende gör att de självmant söker sig in i huset när det börjar skymma.

Redo för nattvila

Redo för nattvila

Ett annat viktigt beteendebehov för höns är att ”sandbada”. Det kräver inte just sand men däremot ett fluffigt underlag som hönsen kan sprätta i, vi strör med torv. Sandbadningen gör att fjäderdräkten håller sig fräsch. I Sverige är det numera förbjudet att ha höns i bur utan tillgång till sandbad, rede och sittpinne. I de burar som användes tidigare och som fortfarande finns kvar i många länder kan man se att hönsen utvecklar s k stereotypier när de inte får sandbada. De står då och sprätter på sitt nätgolv, desperata för att få utföra sitt naturliga beteende.

Sprättvänligt!

Sprättvänligt!

Att hönsen gärna vill lägga sina ägg i ett rede är ganska logiskt. De lägger ju egentligen äggen för att få avkommor och de vill förstås gärna ha en avskild ombonad plats för detta. Om man inte plockar bort äggen så slutar de lägga nya ägg när de tycker att de fått ihop en lagom mängd. Sedan tillbringar de nästan all sin tid med att ligga på äggen så att de hålls varma under ungefär tre veckor innan kycklingarna kläcks. Plockar man däremot undan äggen kommer inget ruvningsbeteende igång utan hönsen fortsätter lägga nya ägg varje eller varannan dag.

Frukosten räddad!

Frukosten räddad!

Att ha sina egna ägg känns fantastiskt bra. Hönsen som hålls i kommersiell produktion har förvisso fått en bättre tillvaro efter olika lagändringar, men vi vågar lova att våra har det ännu bättre! Äggen vi inte själva behöver säljer vi för 20 kr (6-pack) respektive 40 kr (12-pack). Det går givetvis bra att komma hit och titta på hur hönsen har det!IMAG2603