Vi som kacklar på Sjögården

Vid sidan av fåren har vi också höns. De äter nästan allt vårt hushållsavfall och ger oss schyssta ägg i retur.

Gulan blir intensivare i färgen av allt grönt de äter ute på sommaren!

I hönshuset finns det förstås rejäla sittpinnar eftersom det är en av hönsens absolut starkaste instinkter att vila sittandes på en pinne under natten. Detta beteende gör att de självmant söker sig in i huset när det börjar skymma.

Ett annat viktigt beteendebehov för höns är att ”sandbada”. Det kräver inte just sand men däremot ett fluffigt underlag som hönsen kan sprätta i, vi strör med torv och halmpellets. Sandbadningen gör att fjäderdräkten håller sig fräsch. I Sverige är det numera förbjudet att ha höns i bur utan tillgång till sandbad, rede och sittpinne. I de burar som användes tidigare och som fortfarande finns kvar i många länder kan man se att hönsen utvecklar s k stereotypier när de inte får sandbada. De står då och sprätter på sitt nätgolv, desperata för att få utföra sitt naturliga beteende.

Att hönsen gärna vill lägga sina ägg i ett rede är ganska logiskt. De lägger ju egentligen äggen för att få avkommor och de vill förstås gärna ha en avskild ombonad plats för detta. Om man inte plockar bort äggen så slutar de lägga nya ägg när de tycker att de fått ihop en lagom mängd. Sedan tillbringar de nästan all sin tid med att ligga på äggen så att de hålls varma under ungefär tre veckor innan kycklingarna kläcks. Plockar man däremot undan äggen kommer inget ruvningsbeteende igång utan hönsen fortsätter lägga nya ägg nästan varje dag under årets ljusaste månader. Höns som avlats för maximal äggproduktion värper nästan för fullt även under den mörka årstiden.

 IMAG2603

Våra höns är av raserna brun Lohmann, Orpington och Wyandotte. När vi har ägg till övers säljs de i vår gårdsbutik.

Sommaren 2022 hade vi grönbeteshöns, vi hoppas att de kan göra comeback i år!

Att ha sina egna ägg känns fantastiskt bra. Hönsen som hålls i kommersiell produktion har förvisso fått en bättre tillvaro efter olika lagändringar, men vi vågar lova att våra har det ännu bättre! De får gå fritt i trädgården när vi är hemma och är annars i rastgård på dagarna. Vi följer givetvis myndigheternas rekommendationer avseende fågelinfluensa och det gör att man tidvis inte får ha tama fjäderfän gående fritt.